super foods, chocolate, sokolata einai super food, diaitologos, diaitologos athina, diaitologos glyfada, diaitologos voula, diaitologos notia proastia

Τι είναι τα Super Foods;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση δημιουργίας μίας ομάδας τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως super foods. Τα super foods ουσιαστικά είναι κάποια τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν κάποια ιδιαίτερα φυσικά συστατικά όπως είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες σχετίζονται με μεγάλο όφελος για την υγεία.

Τα καλά νέα είναι πως η πολυαγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα, είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό! Mπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον και επίσημα ως super food ή πιο συγκεκριμένα ως super fruit! Super fruit διότι η σοκολάτα προέρχεται από το φρούτο που παράγει το κακαόδεντρο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Chemistry Central Journal το 2011, η σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά συγκεκριμένων πολυφαινολικών σωμάτων, και ιδιαίτερα προανθοκυανιδινών, σε σχέση με τα υπόλοιπα super foods.

Ποιό είναι το μαγικό τους συστατικό;

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα προστατεύουν από το stress, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις και τις ίδιες ιδιότητες προσδίδουν και σε εμάς όταν τις καταναλώνουμε. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι γνωστές για την αντικαρκινική και αντιφλεγμονική τους δράση. Οι προανθοκυανιδίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις που έχουν προστατευτική δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι 50 φορές ισχυρότερα αντιοξειδωτικά από τη βιταμίνη Ε και 20 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη C.

Αποδεδειγμένα, οι πολυφαινόλες του κακάο εκτός των προαναφερόμενων ιδιοτήτων τους,

  • βελτιώνουν την ροή του αίματος,
  • αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών και
  • αποτρέπουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων

sokolata, super foods, super fruits, diaitologos voula, diaitologos glyfada, notia proastia, diatrofi

Συγκρίνοντας τα super fruits με τη μορφή σκόνης φαίνεται πως η σκόνη κακάο έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τα μούρα, τα μύρτιλα και το ρόδι. Η ποσότητα των φλαβονών ( είδος φλαβονοειδών ) στο κακάο είναι πολύ υψηλότερη από όλα τα υπόλοιπα super fruits.

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από όλα τα υπόλοιπα φρουτοποτά! Βέβαια αυτό δεν ισχύει για το ζεστό ρόφημα σοκολάτας, ενώ ο χυμός από ρόδι κατέχει την πρώτη θέση. Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας και του κρύου ροφήματος σοκολάτας είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνα στη ζεστή σοκολάτα ρόφημα, στο acai, στο ρόδι, στα μύρτιλα και στα μούρα.

Προσοχή!

Τα άσχημα νέα είναι πως η έρευνα αναφέρεται στην μη αλκαλική σοκολάτα! Η διαδικασία της αλκαλοποίησης καταστρέφει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά του κακάο. Δυστυχώς οι περισσότερες σοκολάτες έχουν υποστεί αλκαλοποίηση, επομένως διαβάστε το περιτύλιγμα πριν αγοράσετε το προϊόν και σιγουρευτείτε πως αναγράφεται ως “μη αλκαλική” ή “ελαφρώς αλκαλική” και καταναλώστε άφοβα τον αδίκως ενοχοποιημένο αυτόν πειρασμό.

Crozier et al.: Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Chemistry Central Journal 2011 5:5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>