rizoto me fraoules, diaitologos, sydages, diaitologos notia proastia

Από την Μαρία Ηλία

Υλικά:

Για το ραντίκιο

  • 1 ραντίκιο 350 γρ.
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές βαλσάμικο

Για το ριζότο

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 σκορδοκρέμμυδα, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 375 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
  • 300 γρ. λευκό κρασί
  • 900 γρ. καυτό ζωμό λαχανικών
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 4 κουταλιές μασκαρπόνε
  • αλάτι και πιπέρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 8 φράουλες κομμένες σε τέταρτα
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σχινόπρασο

Χρόνος προετοιμασίας:

1h

Βαθμός δυσκολίας:

4/5

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε τη γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το ραντίκιο κατά μήκος σε τέταρτα κρατώντας ένα μέρος από το κοτσάνι (καθαρίζουμε και πετάμε τα σκούρα μέρη). Ανοίγουμε λίγο τα φύλλα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Τοποθετούμε το λαδωμένο ραντίκιο πάνω στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν αρχίζει να παίρνει χρώμα, το μεταφέρουμε στο πιάτο και περιχύνουμε με λίγο βαλσάμικο ξύδι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, πριν το κόψουμε σε λεπτές λωρίδες. Για να ετοιμάσουμε το Ριζότο, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και τηγανίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Ελαττώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να απορροφηθεί, πριν προσθέσουμε μία κουτάλα από τον ζεστό ζωμό (Θα είναι 200 γραμ. περίπου, ανάλογα με το μέγεθος της κουτάλας). Ανακατεύουμε συχνά το ρύζι για να απορροφήσει τον ζωμό, ώσπου να απορροφηθεί ο όλος και το ρύζι να γίνει αλ ντέντε. Αυτό θα πάρει 20 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ραντίκιο, το τυρί μασκαρπόνε και όσο αλατοπίπερο θέλουμε. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και τις μισές φράουλες. Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με τις υπόλοιπες φράουλες, σχινόπρασο, λίγο ελαιόλαδο και συμπυκνωμένο ή παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι.

Σημείωση:

Αδειάζουμε ένα μπουκάλι βαλσάμικο ξύδι σε μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά. Το αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να συμπυκνωθεί και να στέκεται στη ράχη κουταλιού. Σβήνουμε τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε δοχείο. Το αφήνουμε να κρυώσει, πριν το σκεπάσουμε. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Αν πήξει πολύ, το ζεσταίνουμε σε μπολ με βραστό νερό για 5 δευτ. Είναι υπέροχο επάνω από ριζότο, σαλάτες και φρέσκα σύκα με μέλι. Το ξύδι από κρασί Καμπερνέ Σωβινιόν είναι επίσης υπέροχο συμπυκνωμένο.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>